Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen
Thuiswinkel WaarborgKlantenservice
0
0
Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen

Door David Danis, 1 augustus 2019

De verschillen tussen crosstrainers uitgelegd

Crosstrainers zijn sinds hun bestaan in 1995 uitgegroeid tot één van de meest populaire fitnesstoestellen. Zowel voor thuisgebruik als in een fitnesszaak vind je ze terug. Met hun elliptische beweging imiteren ze onze manier van lopen.

Toen de eerste crosstrainers op de markt kwamen, hadden ze origineel armsteunen die gefixeerd waren. Je trainde dus enkel lower-body. Het idee was dat de armsteunen voor voldoende stabiliteit moesten zorgen om blessures te vermijden. Het was pas later dat ze mobiel gemaakt werden, uit studies bleek namelijk dat je kcal verbranding op die manier vele hoger lag. Een logische keuze die vooral in Amerika goed werd ontvangen omwille van het toenemende overgewicht. Ook Azië en Europa volgde snel in de nieuwe trend van lower- & upperbody training.

Doorheen de jaren hebben de crosstrainers nog een aantal veranderingen doorgemaakt. Tegenwoordig heb je 2 grote verschillen tussen de crosstrainers. Je hebt ellipticals zoals het in Amerika genoemd wordt. Deze elliptische trainers zijn een synoniem voor crosstrainers met het vliegwiel langs voor of ook wel eens front-driven crosstrainers genoemd. Je raad het al, het andere type is een rear-driven crosstrainer. Eentje met het vliegwiel langs achter.

Vaak moeten mensen in de winkel en online een keuze maken tussen 1 van de beide toestellen.
Hieronder vind je een overzicht van alle pro’s en cons van crosstrainers. Zowel front als rear. Want welke crosstrainer past eigenlijk het beste bij mij?
Waar moet ik op letten bij de aankoop van een elliptische trainer?

Voor- en nadelen van Rear-Driven Crosstrainers:

De rear-driven crosstrainers waren de eerste op de markt. Begin jaren 2000 verkochten ze ongelofelijk goed. De laatste jaren zie je echter een terugslag en wint de Front-Driven weer aan terrein. Niet enkel voor thuisgebruikers maar ook in de fitnesscentra. Hoe komt dat?

Finnlo Loxon XTR

Pluspunten crosstrainers met het vliegwiel vanachter:

 • Compact, past in de meeste woningen. Je kan het ook makkelijk opbergen.
 • Vaak goedkoper in prijs dan een front-driven crosstrainer.
 • Omdat het toestel meer belasting op je lichaam taxeert dan eentje met vliegwiel langs voor ligt de kcal verbranding iets hoger.
 • Je hebt ook de optie om te kiezen voor manuele crosstrainers, wat de prijs erg hard kan drukken. Ideaal als je niets wil weten van allerlei programma’s of bluetooth gestuurde trainingen.
 • Omdat de toestellen compacter zijn, zullen ze in veel gevallen prettiger aanvoelen voor kleinere mannen en vrouwen. Dit heeft namelijk te maken met de paslengte van je toestel. Dit kan dus zowel een voor- als nadeel zijn naargelang hoe groot je bent.
 • Hou je van traplopen? Dan kies je best voor dit type.

Nadelen crosstrainers met het vliegwiel langs achter:

 • Een studie aan Dalhousie University van Janice Moreside zei dat een gebruik van crosstrainers meer belasting op je rug zet dan origineel gedacht. De impact op je rug en voornamelijk op je ruggenwervel is groter dan bij een elliptical. Dat is tevens de reden dat je meer opmars ziet van de front-drivens. Kijk maar eens in nieuwe fitnesscentrums. Bijna altijd zie je crosstrainers met het vliegwiel langs voor.
 • Stabiliteit, tenzij je in de hogere prijsklasse gaat zal een rear-driven bijna altijd minder stabiel zijn dan een front-driven. Doe jij graag aan zware interval? Kan een front interessanter zijn.
 • Je frame zit steeds tussen je voetsteunen. Doorgaans geldt de regel, hoe kleiner de afstand tussen de voetsteunen, hoe natuurlijker de beweging zal aanvoelen. Uiteraard hangt ook dit af van je grootte en is dit subjectief.

Voor- en nadelen van Front-Driven Crosstrainers:

Front-Drivens zijn vooral erg populair in Amerika, eigenlijk zie je daar geen crosstrainers meer met het vliegwiel langs achter. Ook in de Benelux zie je de laatste jaren meer en meer opmars, aan de puntjes hieronder zal het snel duidelijk worden waarom.

Pluspunten crosstrainers met het vliegwiel vanvoor:

 • De impact op je gewichten en rug ligt lager als bij de rear-driven. Eén van de belangrijkste redenen is omdat je meer een loopbeweging dan een trapbeweging nabootst. Hierdoor zet je minder druk op je lichaam. Vooral bij mensen met overgewicht is het een merkbaar verschil. Dit verklaard de populariteit in Amerika. Rugklachten? Dan kies je best voor een front-driven crosstrainer.
 • Stabiliteit, je zit steeds met een groter toestel waarbij het gewicht beter verdeeld is. Heb je niet graag dat je crosstrainer precies mee van de grond komt als je een intensievere workout doet? Dan kan je best voor een elliptical kiezen.
 • De afstand tussen de voetsteunen. Bij de nieuwere modellen zie je dat deze afstand zo goed als 0 is. Zo evenaar je het beste je loopbeweging en voelt het lekker soepel. Maar wat met mensen die groter zijn zoals in je negatieve punt van de rear drivens? Wel Nautilus vond er bijvoorbeeld wat op met de E626 & E628. Brede vlakken zorgen ervoor dat jij je ideale positie kan kiezen.

Nadelen Front-Driven Crosstrainers:

 • Ze zitten doorgaans altijd in een duurdere prijsklasse dan hun tegenpolen.
 • De grote van de ellipticals. Ze nemen meer ruimte is beslag. Ze zijn ook iets moeilijker te verrijden, voor bijvoorbeeld oudere mensen kan dit een erg groot minpunt zijn.
 • Kleinere mensen voelen zich vaak ‘verdrinken’ op het toestel. Door het design van de ellipticals, die dus vaak groter zijn, moeten kleine mensen vaak in een oncomfortabele positie trainen.

Conclusie crosstrainers:

Los van welk type je kiest,je zet vele malen minder belasting op je knieën dan bijvoorbeeld bij lopen. Dit komt omdat je voet niet steeds loskomt van de grond, of in dit geval de voetsteun. Hierdoor verklein je de impact dramatisch op je knieën. De kcal verbranding van een elliptische machine ligt hoger dan dat je standaard gaat lopen of op bijvoorbeeld een hometrainer gaat zitten. Het is een total-body workout.
De dag van vandaag is het wel niet onbelangrijk om te weten dat als je puur naar kcal verbranding gaat kijken, Lateral Trainers of Max Trainers van Bowflex specifiek ontworpen zijn om een hogere verbranding te hebben dan een standaard crosstrainer.

Dit neemt echter niet weg dat de crosstrainer een erg typische loopbeweging nabootst. Als je hier naar opzoek bent, moet je daar gewoon voor kiezen. Uiteindelijk ben jij het die het toestel gaat gebruiken. Kies niet voor iets dat het meest efficiënte is, de meeste snufjes heeft of omdat je beste vriend het heeft. Kies voor een toestel dat je jezelf lang ziet gebruiken.

Ook over de Max Trainers schreven we ook een artikel. Lees jij graag meer over de grote voordelen HIIT? Klik dan hier.

Vragen of opmerkingen? Of wil je graag bij één van onze resellers een crosstrainer uitproberen? Reageer even in de comments of stuur ons een mailtje naar [email protected]

 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking