Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen
Thuiswinkel WaarborgKlantenservice
0
0
Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen

Door David Danis, 7 juni 2019

Bowflex Max Trainers & HIIT

Wat is HIIT?

Ook wel High Intensity Interval Training genoemd. Als je opzoek bent naar artikels rondom HIIT, kom je vaak het woord VO2 max tegen. VO2 max is de meting van hoe groot de maximale hoeveelheid zuurstof is dat het lichaam kan gebruiken. Hoe groter je VO2 max, des te beter je conditie. Bij het bepalen van je uithoudingsvermogen is het dus voor de hand liggend dat je VO2 max een grote rol speelt.
De reden waarom je het zo vaak in combinatie ziet met HIIT is omdat je de grootste resultaten en voordelen uit je training haalt als je tussen de 80% en 100% van je VO2 max zit.

Bowflex Max Trainer

 

Het Doel van HIIT

Bij HIIT training ga je voornamelijk 'all out' en probeer je tegen de limieten van je VO2 max te trainen. Zoals je je kan voorstellen is dit zwaar en intensief trainen, vandaar ook de naam High-intensity interval training. En daar spelen de Max Trainers met hun robuust, brute en stabiele frame perfect op in. Meer hierover later! Er is nog heel wat meer over HIIT te vertellen.

Een studie aan de universiteit van Western Ontario geeft een goed inzicht over hoe effectief HIIT wel is. Wetenschappers hadden 10 mannen en 10 vrouwen verdeeld in 2 groepen. Beide groepen trainden 3 keer per week. 1 groep (de HIIT participanten) deed 4 tot 6 sets van 30 seconden sprints met minimale rustperiodes tussen de sets. De andere groep deed 30 tot 60 minuten laag intensieve cardio op een loopband in de magische 65% VO2 max doelzone.

Wat bleek na 6 weken training? De 4 tot 6 sprints zijn effectiever in de verbranding van calorieën dan de verbranding van 30 – 60 min cardio.

De exacte redenen hiervoor zijn nog steeds niet volledig achterhaald maar wetenschappers hebben wel een goed idee wat hier de oorzaak van is.

Bowflex Max Trainer M5

 

Gevolgen HIIT

  1. Een verbetering van je rustmetabolisme tot wel 24 uur na training. (Meer hierover later)
  2. Verbeterde insuline gevoeligheid (Dit zorgt voor een betere opname van koolhydraten).
  3. Een verbeterde verbranding van vet in je spieren.
  4. Stijging van het groei hormoon (Dit helpt bij de verbranding van vet).

De hoeveelheid tijd dat jij spendeert in deze 80 – 100 procent zone bepaalt hoe effectief je HIIT is. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je dit uren volhoudt, maar een paar minuten is ook niet genoeg om optimale resultaten te behalen. 

Ben je een complete beginneling en is HIIT iets nieuw voor je, is het best dat je de intensieve periodes begint met 30 seconden. Dit wil dus zeggen dat je 30 seconden lang een sprint gaat doen, zo snel je kan. Gevolgd door een actieve rustperiode.
De Max Trainers worden allen gekenmerkt door de 14 min interval training.
Dit is ideaal voor nieuwelingen. Maar ook gevorderde kunnen hun handen ermee vol hebben. Je maakt het namelijk zelf zo zwaar als je wil, en dat is net het mooie aan High Intensity Interval Training.

Dankzij de weerstandsniveaus en kcal burn goal kan je de moeilijkheidsgraad trouwens ook flink opdrijven bij de Bowflex Max trainers.

Rustperiodes tijdens HIIT 

Een goed begin ratio is 1:3. Dit wil zeggen als je 30 seconden sprint, dat je 90 seconden traag in beweging blijft. Naarmate je verder in je training komt kan je het ratio afbouwen naar 1:2 of zelfs 1:1.  Belangrijk om te weten is dat de rustperiodes niet bedoelt zijn om stil te staan. Het gaat hier om actief herstel. Dat wil zeggen dat je in beweging moet blijven.
Studies tonen aan dat actief herstel een betere invloed heeft op het bereiken van je VO2 max tijdens de intensieve intervallen.

Bowflex Max Trainer M7 Display

 

De grootste voordelen van de Bowflex Max Trainers voor HIIT

  • Dankzij het ergonomische design verbrand je heel wat extra kcal door de unieke beweging van het toestel. Combineer dit met HIIT en je krijgt de ultieme verbrandingsmachine.
  • Je display geeft weer hoeveel kcal je verbruikt. Zo zie je tijdens je interval training de teller flink omhoog gaan wat erg motiverend werkt.
  • De weerstandsniveaus zijn eindeloos dankzij de luchtweerstand. Hierdoor kan iedereen zijn match met het toestel vinden. 
  • Je hebt geen excuus dat je het nodige materiaal niet hebt. Het toestel is erg compact. Je kan het in elke ruimte kwijt. 
  • Dankzij de apps kan je de training bijhouden wat ook erg motiverend kan werken. Zo zie je je trainingsprogressie.

Bowflex Max Trainer M7 Afmetingen

Heb je er vragen over HIIT of de Bowflex Max Trainers? Reageer even in de comments of stuur ons een mailtje naar [email protected]

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking