Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen
Thuiswinkel WaarborgKlantenservice
0
0
Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen

Olympische barbell kopen

Een olympische barbell bestel je bij NRG Fitness! In onze webshop vind je een uitgebreid aanbod aan fitnessartikelen voor zowel professionele als beginnende sporters. Een barbell is een onmisbaar artikel tijdens krachttraining en is in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Wij helpen je graag bij het vinden van het juiste artikel voor jouw training.

 

Een olympische barbell voldoet aan de hoogste eisen

Een olympische barbell, ook wel halterstang genoemd, is de officiële standaard. Dit betekent dat ze een dergelijke barbell ook bij het olympisch gewichtheffen gebruiken, waar officiële regels gelden voor de halterstang. Deze regels zijn bepaald door de Internationale Weightlifting Federation. Wanneer je een olympische barbell gaat kopen, weet je dus dat deze aan hoge eisen voldoet. Naast een halterstang kun je bij ons ook direct bijpassende olympische halterschijven kopen.

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een barbell?

Het is belangrijk dat je bij aanschaf van een 50 mm halterstang goed bedenkt waar je hem voor gaat gebruiken. Wil je bijvoorbeeld de stang in combinatie met een halterbank of een rek gebruiken, controleer dan goed of de binnenmaat van de stang wel breed genoeg is zodat deze past op jouw apparaat. Daarbij is de maximale belasting in kilogram een belangrijk punt. Let hierbij ook goed op jouw fitnessdoelen. Ben je een powerlifter die meer dan 200 kg deadlift, ga dan voor een wat zwaardere barbell ten opzichte van een reguliere sporter. Het officiële gewicht van de halterstang is ook belangrijk. De duurdere halterstangen zijn exact gewogen op 20 kg. Vooral als de verschillen tussen verschillende powerlifters erg klein is, dan telt elke gram. Dit is ook het geval als je voor jezelf een plateau hebt bereik in het trainen. In dat geval kun je eens onze microhalterschijven bekijken als toevoeging of een van onze speciale barbells om je training net even een andere invalshoek te geven. Daar vind je verderop meer informatie over.

 

Welke halterschijven zijn geschikt voor een olympische barbell?

Alle halterschijven met een boring van 50 mm passen op een olympische barbell. Of het nu schijven gietijzer zijn, met een rubberen coating, of bumper plates. Het soort schijven maakt niet uit, ze passen allemaal. Daarbij heb je de garantie dat de diameter van alle 50 mm halterschijven niet groter mag zijn dan 45 cm, waardoor deze altijd netjes passen op jouw halterstang. Wij raden wel altijd aan ook hierbij te bekijken wat jouw doelen zijn. Wil je na het uitvoeren van zware deadlifts of zware clean and jerks de stang op de grond gooien? Kies dan voor minimaal schijven met een rubber coating of bumper plates aangezien gietijzeren schijven hier niet tegen kunnen. De rubberen halterschijven zijn wel iets duurder dan gietijzer, maar dan heb je ook meer opties tijdens het trainen. Daarbij raden wij altijd aan om hier goede sluiters bij te gebruiken voor extra veiligheid. Tot ongeveer 60kg kun je prima met sluitveren werken, daarboven raden wij lock-jaw’s aan voor extra veiligheid.

 

Maximale belastbaarheid

Een ander belangrijk punt is de maximale belastbaarheid van de olympische barbells. Vaak ligt de prijs van de stang in lijn met de maximale belastbaarheid. Des te hoger de prijs, des te hoger de maximale belastbaarheid. Dit is niet zonder reden. Immers moet de stang aan veel hogere eisen voldoen om meer gewicht aan te kunnen. Bij het fabriceren van de halterstang wordt rekening gehouden met het gebruik van materialen als veerstaal en de daarbij behorende veerkrachtigheid. Je kunt je voorstellen dat een halterstang met 180 kg aan gewicht, verdeeld over twee punten met ongeveer 160 cm ertussen flink wat te verduren krijgt. We kennen allemaal wel de filmpjes van doorgebogen halterstangen. Dit zijn ongetwijfeld goedkopere versies met een lage veerkracht. De veerkracht wordt ook wel uitgedrukt in PSI.

 

Lengte van de barbell

Als je gaat voor een standaard barbell dan kun je doorgaans kiezen tussen 180 cm en 220 cm. In de sportschool zul je meestal de 220 cm stangen vinden omdat dit ook de standaard is voor de diverse olympische lifts zoals deadlift, bench press en squat. Voor thuisgebruik kun je echter ook kiezen voor een 180 cm stang. Deze is wel lichter dus houd er rekening mee met je totale gewicht op de stang. Doorgaans weegt een 180 cm halterstang ongeveer 15 kg terwijl een 220 cm halterstang rond de 20 kg weegt. Het voordeel van een stang van 180 cm is dat dit een stuk handiger trainen is als je met een laag plafond werkt. Stel dat je jouw garage volledig hebt omgebouwd tot je eigen sportschool thuis en je wilt oefeningen doen met een landmine dan is het superhandig om een stang van 180 cm te hebben zodat je deze goed kunt uitvoeren. Bijkomend voordeel is dat je deze makkelijker kunt opbergen in bijvoorbeeld een verticale stanghouder.

 

Speciale barbells

Behalve de standaard barbells kun je ook kiezen voor speciale barbells zoals een crossfit bar, shrug bar, een safety squat bar, een Swiss bar, een triceps bar of een EZ bar.

 

Wat is een crossfit bar?

Een crossfit bar kenmerkt zich door een dunnere as van vaak 28 mm en 4 lagers aan de uiteindes. Ook is het gehele middenstuk voorzien van karteling zodat je alle oefeningen kunt uitvoeren. Deze stangen zijn ook voorzien van erg hoge maximale belasting omdat er veel oefeningen worden uitgevoerd waarbij het “momentum” een belangrijke rol speelt. Hierdoor is de benodigde maximale belasting hoger dan het daadwerkelijke gewicht dat op de halterstang wordt geplaatst. Vaak zijn deze crossfit bars ook verkrijgbaar in een mannen en een vrouwen versie. De mannenversie is 220 cm lang en weegt 20 kg, de vrouwen versie is 210 cm lang en weegt 15 kg.

 

Wat is een shrug bar?

Een shrug bar is zo gemaakt dat je exact in het midden van de stang kunt gaan staan. Het voordeel is dat je het gewicht direct aan de zijkanten van je lichaam hebt en je polsen in een neutrale positie kunt houden. Op deze manier heb je een andere contractie van je spieren. Bijkomend voordeel van de stang is dat je doorgaans een stuk zwaarder kunt trainen dan bij een conventionele stang omdat je zelf het middelpunt van de zwaartekracht bent. Een shrug bar is vaak ook geschikt voor mensen die nog geen goede deadlift kunnen uitvoeren vanwege mobiliteitsproblemen en/of een blessure. Wij raden wel aan om eerst advies in te winnen bij jouw fysiotherapeut alvorens je om deze reden voor een shrug bar kiest.

 

Wat is een safety squat bar?

Een safety squat bar is een halterstang met twee aparte schoudersteunen die precies in het midden van de stang zijn geplaatst. Op deze manier ben je wederom zelf het middelpunt van de zwaartekracht en kun je dus eenvoudiger een squat uitvoeren. In het geval van beperkte mobiliteit van je rugspieren of schouders kun je jouw handen in een neutrale positie houden rond je kaak door middel van de hendels. Op deze manier kun je dus veiliger een squat uitvoeren en vaak een stuk zwaarder. Het laatste is vooral interessant zodra je voor jezelf een plateau hebt bereikt en graag eens wat afwisseling wilt gebruiken in het squatten om dit plateau te doorbreken.

 

Wat is een Swiss bar?

Een Swiss bar is een halterstang met verschillende soorten grepen in het midden. Via deze verschillende grepen kun je verschillende posities van de handen aannemen. Of je nu rows, presses of andere varianten van trainen uitvoert, voor elke oefening is er een andere positie. Bijkomend voordeel is dat je hier eenvoudig een positie kunt kiezen die goed overeenkomt met jouw anatomie en dus ideale positie. Je kunt kiezen voor zowel neutrale als normale grip, afhankelijk wat voor jou het fijnst voelt en vanuit welke hoek je de oefening wilt uitvoeren. Een Swiss bar wordt ook wel een Football Bar genoemd of een Multi-Grip Bar.

 

Wat is een triceps bar?

Een triceps bar verschilt niet veel van een Swiss bar. Ook hier kun je kiezen voor een neutrale positie van de handen. Een triceps bar is echter een stuk korter waardoor deze eigenlijk voornamelijk bedoeld is voor triceps extensions. Je kunt er ook prima Hammer Curls mee uitvoeren vanwege het compacte formaat. Omdat deze bar een stuk korter is dan de andere halterstangen is het gewicht ook een stuk minder. Houd rekening met ongeveer 10 kg afhankelijk van het model.

 

Wat is een EZ-curl bar?

De term “EZ-curl” heb je wellicht al eens ergens voorbij zien komen. Het is echter nog waarschijnlijker dat je de term gehoord hebt zodra dit in het Engels wordt uitgesproken. Men spreekt dan van een “easy curl bar”.  Deze barbell kenmerkt zich door de kromming in het midden van de stang. Door de kromming kun je jouw polsen iets gedraaid plaatsen waardoor de belasting op de polsen minder is bij oefeningen als barbell curls of triceps extensions. Op deze manier kun je het wat zwaarder trainen en kun je verder tot spier falen trainen omdat je geen last van je polsen hebt tijdens de oefening. Deze bar is ook ideaal geschikt als je last hebt van je polsen en toch je onder- en bovenarmen wilt trainen. De EZ curl bar is normaal ongeveer 120 cm breed en weegt ongeveer 10 kg. Vanwege het compacte formaat is deze perfect geschikt voor het oppompen van je armen.

 

Dumbbell halterstang

Een extra variant op de olympische barbell is de dumbbell versie. Deze versie vind je niet zo heel veel in de markt omdat dit een nogal specifiek artikel is. De dumbbell versie is erg kort, namelijk rond de 50 cm. Omdat deze zo kort is kun je deze halterstang als een dumbbell gebruiken waardoor dit dus unilateraal trainen mogelijk maakt (trainen met één arm). Het voordeel van deze dumbbell is dat je deze zo licht en zwaar kunt maken als je zelf wilt. De stang zelf weegt ongeveer 8 kg en je kunt er in principe halterschijven van 25 kg aan hangen waardoor je al gauw een dumbbell van 58 kg kunt creëren.

 

Accessoires voor een barbell

Voor jouw barbell zijn er diverse accessoires beschikbaar. Heb je bijvoorbeeld last van je nek bij het squatten dan kun je een bar pad kopen. Deze bieden wij in verschillende maten aan. Een bar pad wordt ook gebruik tijdens het uitvoeren van een hip thruster. Daarvoor bieden wij speciale XL bar pads aan met inkeping zodat deze ideaal aansluit op jouw heupen. Zo kun je net nog even die paar laatste herhalingen eruit persen zonder dat het pijn gaat doen rond je heupen. De enige pijn die je zult voelen is de pijn in je bilspieren door het verzuren. Bij de barbells leveren wij ook diverse sluiters aan zodat de gewichten goed op hun plek blijven zitten. En wat wij de laatste tijd vaker zien zijn kettingen die je aan beide kanten van de halterstang kunt plaatsen zodat het gewicht tijdens het trainen toeneemt. In de lage positie blijven er meer schakels op de grond liggen waardoor je het gewicht niet optilt. Naarmate je dan omhooggaat en dichter bij de “lock-out” van jouw oefening komt, dan wordt het ook zwaarder. Een ideaal middel om net even weer een grens te doorbreken en jouw lift te verbeteren. Heb je hier vragen over, neem dan gerust contact met ons op. Een van onze medewerkers helpt je dan graag verder op weg met diverse tips en tricks.

 

Gewichten verwisselen

Het wisselen van gewichten is, zodra de halterstang op een power rack of squat rack ligt, zeer eenvoudig. Ben je echter aan het deadliften en rust het gewicht op de grond, dan is het een stuk lastiger. Vooral zodra je eenmaal wat zwaarder kunt trainen. Hiervoor zijn er diverse accessoires beschikbaar zoals een zogenaamde “deadlift jack” of een “deadlift wedge”. Bij de jack gebruik je het hefboomeffect om één zijde van de halterstang te tillen. Zodra deze los komt van de grond, kun je eenvoudig gewichten verwisselen. Een andere optie is het gebruik van een wedge. Hierbij rol je de stang met gewichten en al op de wedge zodat je vervolgens de schijven kunt wisselen. Het nadeel hiervan is dat de binnenste halterschijf altijd gebruik wordt om de stang op te laten rusten. Deze kun je dus niet wisselen. Het voordeel is dat een wedge weer iets goedkoper is dan een deadlift jack.

 

De ideale halterstang

Wat feitelijk de ideale halterstang is hangt eigenlijk af van jouw trainingsdoelen. Ben je volop bezig met jouw WOD crossfit trainingen, ga dan voor een crossfit halterstang. Deze zijn iets duurder, maar dan heb je een veel betere “value for money”. Ben je volop bezig met powerlift oefeningen? Ga dan direct voor een 220 cm halterstang met hoge belasting zodat je door kunt groeien in je lifts. Ben je lekker aan het fitnessen om je spieren op te pompen of je core te versterken, dan is een conventionele halterstang in het middensegment een prima optie.

 

Kies voor professionele krachttraining thuis met onze artikelen

Bestel jouw olympische barbell eenvoudig online en laat je bestelling thuisbezorgen. Verzending bij ons is al gratis vanaf €40 en we garanderen een snelle levering. Zo kun je snel aan de slag met jouw krachttraining, gewoon bij jou thuis. Wil je meer informatie of persoonlijk en deskundig advies? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij vertellen je graag meer!

Filter
17 producten
Torque USA Revolution Halterstang 180 cm
Torque USARevolution Halterstang 180 cm
Beschikbaar
€239,00 Incl. btw
Toorx Fitness Olympische Halterstang 220 cm
Toorx FitnessOlympische Halterstang 220 cm
Beschikbaar
€135,00 Incl. btw
Toorx Fitness Olympische Halterstang  Chrome 180 cm BO-180
Toorx FitnessOlympische Halterstang Chrome 180 cm BO-180
Beschikbaar
€119,00 Incl. btw
  • Gratis verzending vanaf €40
  • 30 jaar expertise
  • Achteraf betalen
Toorx Fitness SSB Safety Squat Bar
Toorx FitnessSSB Safety Squat Bar
Beschikbaar
€229,00 Incl. btw
Body-Solid Olympische sluitveren voor 50 mm halterstangen
Body-SolidOlympische sluitveren voor 50 mm halterstangen
Niet op voorraad
€13,40 Incl. btw
Bekijken
Body-Solid Olympische halterstang 50 mm OLDH
Body-SolidOlympische halterstang 50 mm OLDH
Niet op voorraad
€65,00 Incl. btw
Bekijken
Toorx Professional OSB-PRO Tri-Grip Hex Bar
Toorx ProfessionalOSB-PRO Tri-Grip Hex Bar
Beschikbaar
€349,00 Incl. btw
Toorx Fitness Olympische Curlstang Chrome 120 cm BCO-120
Toorx FitnessOlympische Curlstang Chrome 120 cm BCO-120
Beschikbaar
€89,00 Incl. btw
Toorx Fitness Olympische dumbbell 51 cm chroom MCO-51
Toorx FitnessOlympische dumbbell 51 cm chroom MCO-51
Beschikbaar
€59,90 Incl. btw
Toorx Fitness Olympic Triceps Bar BCO-86
Toorx FitnessOlympic Triceps Bar BCO-86
Beschikbaar
€109,00 Incl. btw
Body-Solid Olympic Triceps Bar OB34
Body-SolidOlympic Triceps Bar OB34
Niet op voorraad
€99,00 Incl. btw
Bekijken
Toorx Professional BO-1000 Cross Competition 1000 kg
Toorx ProfessionalBO-1000 Cross Competition 1000 kg
Niet op voorraad
€329,00 Incl. btw
Bekijken
Toorx Professional BO-150 - Power Training - 150 cm Halterstang 50 mm
Toorx ProfessionalBO-150 - Power Training - 150 cm Halterstang 50 mm
Beschikbaar
€109,00 Incl. btw
Toorx Professional BO-450 Cross Challenge 450 kg
Toorx ProfessionalBO-450 Cross Challenge 450 kg
Beschikbaar
€279,00 Incl. btw
Toorx Professional BO-TEC180 Cross Technique 180 cm
Toorx ProfessionalBO-TEC180 Cross Technique 180 cm
Beschikbaar
€149,00 Incl. btw
Toorx Professional BO-TEC200 Cross Technique 200 cm
Toorx ProfessionalBO-TEC200 Cross Technique 200 cm
Beschikbaar
€199,00 Incl. btw
Toorx Professional OB Offset Bar
Toorx ProfessionalOB Offset Bar
Niet op voorraad
€189,00 Incl. btw
Bekijken

Een olympische barbell bestel je bij NRG Fitness! In onze webshop vind je een uitgebreid aanbod aan fitnessartikelen voor zowel professionele als beginnende sporters. Een barbell is een onmisbaar artikel tijdens krachttraining en is in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Wij helpen je graag bij het vinden van het juiste artikel voor jouw training.

 

Een olympische barbell voldoet aan de hoogste eisen

Een olympische barbell, ook wel halterstang genoemd, is de officiële standaard. Dit betekent dat ze een dergelijke barbell ook bij het olympisch gewichtheffen gebruiken, waar officiële regels gelden voor de halterstang. Deze regels zijn bepaald door de Internationale Weightlifting Federation. Wanneer je een olympische barbell gaat kopen, weet je dus dat deze aan hoge eisen voldoet. Naast een halterstang kun je bij ons ook direct bijpassende olympische halterschijven kopen.

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een barbell?

Het is belangrijk dat je bij aanschaf van een 50 mm halterstang goed bedenkt waar je hem voor gaat gebruiken. Wil je bijvoorbeeld de stang in combinatie met een halterbank of een rek gebruiken, controleer dan goed of de binnenmaat van de stang wel breed genoeg is zodat deze past op jouw apparaat. Daarbij is de maximale belasting in kilogram een belangrijk punt. Let hierbij ook goed op jouw fitnessdoelen. Ben je een powerlifter die meer dan 200 kg deadlift, ga dan voor een wat zwaardere barbell ten opzichte van een reguliere sporter. Het officiële gewicht van de halterstang is ook belangrijk. De duurdere halterstangen zijn exact gewogen op 20 kg. Vooral als de verschillen tussen verschillende powerlifters erg klein is, dan telt elke gram. Dit is ook het geval als je voor jezelf een plateau hebt bereik in het trainen. In dat geval kun je eens onze microhalterschijven bekijken als toevoeging of een van onze speciale barbells om je training net even een andere invalshoek te geven. Daar vind je verderop meer informatie over.

 

Welke halterschijven zijn geschikt voor een olympische barbell?

Alle halterschijven met een boring van 50 mm passen op een olympische barbell. Of het nu schijven gietijzer zijn, met een rubberen coating, of bumper plates. Het soort schijven maakt niet uit, ze passen allemaal. Daarbij heb je de garantie dat de diameter van alle 50 mm halterschijven niet groter mag zijn dan 45 cm, waardoor deze altijd netjes passen op jouw halterstang. Wij raden wel altijd aan ook hierbij te bekijken wat jouw doelen zijn. Wil je na het uitvoeren van zware deadlifts of zware clean and jerks de stang op de grond gooien? Kies dan voor minimaal schijven met een rubber coating of bumper plates aangezien gietijzeren schijven hier niet tegen kunnen. De rubberen halterschijven zijn wel iets duurder dan gietijzer, maar dan heb je ook meer opties tijdens het trainen. Daarbij raden wij altijd aan om hier goede sluiters bij te gebruiken voor extra veiligheid. Tot ongeveer 60kg kun je prima met sluitveren werken, daarboven raden wij lock-jaw’s aan voor extra veiligheid.

 

Maximale belastbaarheid

Een ander belangrijk punt is de maximale belastbaarheid van de olympische barbells. Vaak ligt de prijs van de stang in lijn met de maximale belastbaarheid. Des te hoger de prijs, des te hoger de maximale belastbaarheid. Dit is niet zonder reden. Immers moet de stang aan veel hogere eisen voldoen om meer gewicht aan te kunnen. Bij het fabriceren van de halterstang wordt rekening gehouden met het gebruik van materialen als veerstaal en de daarbij behorende veerkrachtigheid. Je kunt je voorstellen dat een halterstang met 180 kg aan gewicht, verdeeld over twee punten met ongeveer 160 cm ertussen flink wat te verduren krijgt. We kennen allemaal wel de filmpjes van doorgebogen halterstangen. Dit zijn ongetwijfeld goedkopere versies met een lage veerkracht. De veerkracht wordt ook wel uitgedrukt in PSI.

 

Lengte van de barbell

Als je gaat voor een standaard barbell dan kun je doorgaans kiezen tussen 180 cm en 220 cm. In de sportschool zul je meestal de 220 cm stangen vinden omdat dit ook de standaard is voor de diverse olympische lifts zoals deadlift, bench press en squat. Voor thuisgebruik kun je echter ook kiezen voor een 180 cm stang. Deze is wel lichter dus houd er rekening mee met je totale gewicht op de stang. Doorgaans weegt een 180 cm halterstang ongeveer 15 kg terwijl een 220 cm halterstang rond de 20 kg weegt. Het voordeel van een stang van 180 cm is dat dit een stuk handiger trainen is als je met een laag plafond werkt. Stel dat je jouw garage volledig hebt omgebouwd tot je eigen sportschool thuis en je wilt oefeningen doen met een landmine dan is het superhandig om een stang van 180 cm te hebben zodat je deze goed kunt uitvoeren. Bijkomend voordeel is dat je deze makkelijker kunt opbergen in bijvoorbeeld een verticale stanghouder.

 

Speciale barbells

Behalve de standaard barbells kun je ook kiezen voor speciale barbells zoals een crossfit bar, shrug bar, een safety squat bar, een Swiss bar, een triceps bar of een EZ bar.

 

Wat is een crossfit bar?

Een crossfit bar kenmerkt zich door een dunnere as van vaak 28 mm en 4 lagers aan de uiteindes. Ook is het gehele middenstuk voorzien van karteling zodat je alle oefeningen kunt uitvoeren. Deze stangen zijn ook voorzien van erg hoge maximale belasting omdat er veel oefeningen worden uitgevoerd waarbij het “momentum” een belangrijke rol speelt. Hierdoor is de benodigde maximale belasting hoger dan het daadwerkelijke gewicht dat op de halterstang wordt geplaatst. Vaak zijn deze crossfit bars ook verkrijgbaar in een mannen en een vrouwen versie. De mannenversie is 220 cm lang en weegt 20 kg, de vrouwen versie is 210 cm lang en weegt 15 kg.

 

Wat is een shrug bar?

Een shrug bar is zo gemaakt dat je exact in het midden van de stang kunt gaan staan. Het voordeel is dat je het gewicht direct aan de zijkanten van je lichaam hebt en je polsen in een neutrale positie kunt houden. Op deze manier heb je een andere contractie van je spieren. Bijkomend voordeel van de stang is dat je doorgaans een stuk zwaarder kunt trainen dan bij een conventionele stang omdat je zelf het middelpunt van de zwaartekracht bent. Een shrug bar is vaak ook geschikt voor mensen die nog geen goede deadlift kunnen uitvoeren vanwege mobiliteitsproblemen en/of een blessure. Wij raden wel aan om eerst advies in te winnen bij jouw fysiotherapeut alvorens je om deze reden voor een shrug bar kiest.

 

Wat is een safety squat bar?

Een safety squat bar is een halterstang met twee aparte schoudersteunen die precies in het midden van de stang zijn geplaatst. Op deze manier ben je wederom zelf het middelpunt van de zwaartekracht en kun je dus eenvoudiger een squat uitvoeren. In het geval van beperkte mobiliteit van je rugspieren of schouders kun je jouw handen in een neutrale positie houden rond je kaak door middel van de hendels. Op deze manier kun je dus veiliger een squat uitvoeren en vaak een stuk zwaarder. Het laatste is vooral interessant zodra je voor jezelf een plateau hebt bereikt en graag eens wat afwisseling wilt gebruiken in het squatten om dit plateau te doorbreken.

 

Wat is een Swiss bar?

Een Swiss bar is een halterstang met verschillende soorten grepen in het midden. Via deze verschillende grepen kun je verschillende posities van de handen aannemen. Of je nu rows, presses of andere varianten van trainen uitvoert, voor elke oefening is er een andere positie. Bijkomend voordeel is dat je hier eenvoudig een positie kunt kiezen die goed overeenkomt met jouw anatomie en dus ideale positie. Je kunt kiezen voor zowel neutrale als normale grip, afhankelijk wat voor jou het fijnst voelt en vanuit welke hoek je de oefening wilt uitvoeren. Een Swiss bar wordt ook wel een Football Bar genoemd of een Multi-Grip Bar.

 

Wat is een triceps bar?

Een triceps bar verschilt niet veel van een Swiss bar. Ook hier kun je kiezen voor een neutrale positie van de handen. Een triceps bar is echter een stuk korter waardoor deze eigenlijk voornamelijk bedoeld is voor triceps extensions. Je kunt er ook prima Hammer Curls mee uitvoeren vanwege het compacte formaat. Omdat deze bar een stuk korter is dan de andere halterstangen is het gewicht ook een stuk minder. Houd rekening met ongeveer 10 kg afhankelijk van het model.

 

Wat is een EZ-curl bar?

De term “EZ-curl” heb je wellicht al eens ergens voorbij zien komen. Het is echter nog waarschijnlijker dat je de term gehoord hebt zodra dit in het Engels wordt uitgesproken. Men spreekt dan van een “easy curl bar”.  Deze barbell kenmerkt zich door de kromming in het midden van de stang. Door de kromming kun je jouw polsen iets gedraaid plaatsen waardoor de belasting op de polsen minder is bij oefeningen als barbell curls of triceps extensions. Op deze manier kun je het wat zwaarder trainen en kun je verder tot spier falen trainen omdat je geen last van je polsen hebt tijdens de oefening. Deze bar is ook ideaal geschikt als je last hebt van je polsen en toch je onder- en bovenarmen wilt trainen. De EZ curl bar is normaal ongeveer 120 cm breed en weegt ongeveer 10 kg. Vanwege het compacte formaat is deze perfect geschikt voor het oppompen van je armen.

 

Dumbbell halterstang

Een extra variant op de olympische barbell is de dumbbell versie. Deze versie vind je niet zo heel veel in de markt omdat dit een nogal specifiek artikel is. De dumbbell versie is erg kort, namelijk rond de 50 cm. Omdat deze zo kort is kun je deze halterstang als een dumbbell gebruiken waardoor dit dus unilateraal trainen mogelijk maakt (trainen met één arm). Het voordeel van deze dumbbell is dat je deze zo licht en zwaar kunt maken als je zelf wilt. De stang zelf weegt ongeveer 8 kg en je kunt er in principe halterschijven van 25 kg aan hangen waardoor je al gauw een dumbbell van 58 kg kunt creëren.

 

Accessoires voor een barbell

Voor jouw barbell zijn er diverse accessoires beschikbaar. Heb je bijvoorbeeld last van je nek bij het squatten dan kun je een bar pad kopen. Deze bieden wij in verschillende maten aan. Een bar pad wordt ook gebruik tijdens het uitvoeren van een hip thruster. Daarvoor bieden wij speciale XL bar pads aan met inkeping zodat deze ideaal aansluit op jouw heupen. Zo kun je net nog even die paar laatste herhalingen eruit persen zonder dat het pijn gaat doen rond je heupen. De enige pijn die je zult voelen is de pijn in je bilspieren door het verzuren. Bij de barbells leveren wij ook diverse sluiters aan zodat de gewichten goed op hun plek blijven zitten. En wat wij de laatste tijd vaker zien zijn kettingen die je aan beide kanten van de halterstang kunt plaatsen zodat het gewicht tijdens het trainen toeneemt. In de lage positie blijven er meer schakels op de grond liggen waardoor je het gewicht niet optilt. Naarmate je dan omhooggaat en dichter bij de “lock-out” van jouw oefening komt, dan wordt het ook zwaarder. Een ideaal middel om net even weer een grens te doorbreken en jouw lift te verbeteren. Heb je hier vragen over, neem dan gerust contact met ons op. Een van onze medewerkers helpt je dan graag verder op weg met diverse tips en tricks.

 

Gewichten verwisselen

Het wisselen van gewichten is, zodra de halterstang op een power rack of squat rack ligt, zeer eenvoudig. Ben je echter aan het deadliften en rust het gewicht op de grond, dan is het een stuk lastiger. Vooral zodra je eenmaal wat zwaarder kunt trainen. Hiervoor zijn er diverse accessoires beschikbaar zoals een zogenaamde “deadlift jack” of een “deadlift wedge”. Bij de jack gebruik je het hefboomeffect om één zijde van de halterstang te tillen. Zodra deze los komt van de grond, kun je eenvoudig gewichten verwisselen. Een andere optie is het gebruik van een wedge. Hierbij rol je de stang met gewichten en al op de wedge zodat je vervolgens de schijven kunt wisselen. Het nadeel hiervan is dat de binnenste halterschijf altijd gebruik wordt om de stang op te laten rusten. Deze kun je dus niet wisselen. Het voordeel is dat een wedge weer iets goedkoper is dan een deadlift jack.

 

De ideale halterstang

Wat feitelijk de ideale halterstang is hangt eigenlijk af van jouw trainingsdoelen. Ben je volop bezig met jouw WOD crossfit trainingen, ga dan voor een crossfit halterstang. Deze zijn iets duurder, maar dan heb je een veel betere “value for money”. Ben je volop bezig met powerlift oefeningen? Ga dan direct voor een 220 cm halterstang met hoge belasting zodat je door kunt groeien in je lifts. Ben je lekker aan het fitnessen om je spieren op te pompen of je core te versterken, dan is een conventionele halterstang in het middensegment een prima optie.

 

Kies voor professionele krachttraining thuis met onze artikelen

Bestel jouw olympische barbell eenvoudig online en laat je bestelling thuisbezorgen. Verzending bij ons is al gratis vanaf €40 en we garanderen een snelle levering. Zo kun je snel aan de slag met jouw krachttraining, gewoon bij jou thuis. Wil je meer informatie of persoonlijk en deskundig advies? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij vertellen je graag meer!

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking