Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen
Thuiswinkel WaarborgKlantenservice
0
0
Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen

Door David Danis, 19 september 2019

Thuis fietsen op de hometrainer helpt Parkinsonpatiënten

Uit een studie van Radboudumc, die gepubliceerd is in The Lancet Neurology blijkt dat Parkinson patiënten die in de vroege fase van hun ziekte zitten, serieus gebaat zijn bij het fietsen op een hometrainer.

De onderzoekers verdeelde meer dan 100 patiënten in twee groepen. De eerste controle groep deed aan rek- en stretch oefeningen terwijl de tweede groep koos voor hometrainer-sessies. Gedurende zes maanden moesten de patiënten drie keer per week trainen, dit in combinatie met hun voorgeschreven medicatie.

Finnlo Varon XTR

Wat bleek tijdens het onderzoek? Bij de hometrainer groep bleven de symptomen constant terwijl er bij de controle groep steeds ernstigere symptomen optraden. "De Patiënten uit de fietsgroep werden fitter en hadden minder symptomen. Dat betekent dat ze minder een beroep doen op de gezondheidszorg, minder pillen slikken, minder consulten in het ziekenhuis nodig hebben, maar ook dat ze minder last hebben van complicaties aan longen, hart en vaten. Veel Parkinson patiënten overlijden uiteindelijk aan dergelijke complicaties." "Het effect van fietsen is ongeveer gelijk aan de verbetering die we met nieuwe medicijnen kunnen teweegbrengen." Bewegen is de boodschap, met als voornaamste tool de hometrainer.
Maar waarom net fietsen? En ook nog wel op een hometrainer? Kan je het niet gewoon buiten doen? Jawel hoor maar op een hometrainer fietsen heeft toch nog een aantal voordelen.

Waarom fietsen een goed idee is?

Het grootste voordeel met fietsen is dat de belasting op je lichaam onbestaand gaat zijn. Er is geen enkel sport die minder impact op je lichaam gaat zetten terwijl het geschikt is voor alle leeftijden. Dat is ook de reden waarom je het altijd als advies meekrijgt bij revalidatie en in dit geval ook Parkinson.

Waarom kan ik best op een hometrainer fietsen?

Een hometrainer heeft een aantal voordelen tegenover fietsen op de baan.

  • Vooral als je gaat kijken naar Parkinsonpatiënten en het verlies van motoriek is fietsen op een hometrainer in een thuisomgeving vele malen veiliger. Dat veilige gevoel werkt recht evenredig met de patiënt zijn/haar zelfvertrouwen. Bij het verlies van motoriek wordt fietsen moeilijker, zeker op de baan waardoor de kans op opgeven groter is. 
  • Heel wat hometrainers zoals de Finnlo Varon XTR hebben een lage instap en zijn de toestellen compatibel met een verstelbare crank zoals die van Hammer. Dit stelt elke patiënt in staat om zonder problemen te fietsen.
  • Heel wat hometrainers bieden een laag instapniveau aan qua weerstand. Zo kan je bijna traploos opstarten en in kleine stapjes de weerstand opbouwen. Wij raden in geval van fietsen voor medische doeleinde steeds een ergometer aan. Deze hometrainers werken op Wattage. Deze weerstand begint vanaf vijfentwintig Watt en is verstelbaar in stapjes van vijf.
  • Bij heel wat hometrainers heb je hartslag gestuurde programma's die hun weerstand automatisch gaan aanpassen indien je doelhartslag niet kan aanhouden. In het onderzoek van Parkinson qua als bonus uiteraard de verbetering van het hart naar boven omwille van de cardiovasculaire training. Dankzij hartslag-gestuurd trainen train je niet alleen efficiënter maar bouw je ook een zekerheid in voor je eigen gezondheid.

 

Virtuele wereld tijdens het fietsen:

In het onderzoek werden de deelnemers geprikkeld met virtuele games. Dit bleek belangrijk voor de motivatie tijdens de 6 maanden training. Vaak door depressies of enigszins apathisch zijn door de ziekte was de drempel in het verleden te hoog. Vroeger werden er te weinig prikkels aangeboden op hometrainers. Met de games op de app kan je in een virtuele wereld zoals die van Ride Social gaan rijden. Je kan tegen jezelf, je familie, vrienden of zelfs andere mensen over de hele wereld gaan rijden. Het mooie aan een app zoals Ride Social is dat jij als fietser de snelheid bepaald. Het is dus geen video die gaat afspelen op de snelheid van de fietser die het filmde. Ben je opzoek naar hometrainer met Ride Social raden wij de Nautilus U628 aan.

Nautilus U628 met ride social

Wil je nog wat meer weten over virtueel of nog beter via live coaching trainen? Bekijk dan zeker onze nieuwe Max Trainers. Of misschien heb je wel al eens gehoord van Zwift? Bekijk dan zeker onze nieuwe 800IC bike van Schwinn, een spinbike met magneetrem en Zwift Compatibel.

Heb je vragen? Reageer even in de comments of stuur ons een mailtje naar [email protected]

 

Bron origineel artikel van Nos.nl: https://nos.nl/artikel/2301325-parkinsonpatienten-gebaat-bij-thuis-fietsen-op-de-hometrainer.html

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij gebruiken cookies voor gepersonaliseerde advertenties. Op deze manier verbeteren wij onze website. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »