Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen
Thuiswinkel WaarborgKlantenservice
0
0
Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen

Door David Danis, 25 juli 2019

Hoe kan ik veilig sporten bij warm weer?

Bij het schrijven van deze blog is het gisteren op 24/07/2019 de warmste dag ooit gemeten in zowel Nederland als België geweest. En vandaag zou het nog warmer worden. Bij extreem hoge temperaturen zoals deze is het best verstandig om je cardio- of krachtsessie even aan de kant te schuiven.

Als het weer niet zo extreem is, kan sporten bij warm weer best. De KU Leuven zegt dat voor de meeste mensen sporten tot 28° zonder risico kan indien je je er goed op voorbereid. 

Hoe veilig sporten bij warm weer?

Regel 1 die je absoluut dient na te leven is om te luisteren naar je lichaam. Niemand verplicht je van te gaan sporten bij warm weer. Voel dus zelf aan hoe je je voelt en wees vooral eerlijk tegenover jezelf. Gebruik de 6 tips hieronder indien je toch van zin bent om de hitte te trotseren.

Tips om te sporten bij warm weer

  1. Train bij voorkeur s'morgens of s'avonds. Probeer s'middags te vermijden aangezien de zon dan op haar hoogste staat.
  2. Verlaag niet alleen je trainingstijd maar ook de intensiteit ervan. Je lichaam zal het al zwaar genoeg hebben met de hitte. Zo kan je wat bij compenseren. Op hartslag trainen is altijd een goed idee. Ook je hartslag zal namelijk sneller de lucht in gaan bij warm weer.
  3. Kies de juiste kleding. Ga niet alleen voor lichte kleuren maar ook luchtige kledij. Sta toe dat het zweet toelaat.
  4. Probeer Indoor te trainen. Doe bijvoorbeeld een krachttraining of kies voor een loopband. Lukt dit niet kies dan voor bosgrond of gras, dit voelt altijd koeler aan.
  5. Afkoeling voor je begint met sporten wordt vaak gedaan bij topsporters. Zo zie je duursporters soms hun kleren van te voren heel erg koel bewaren, nemen ze een koude douche van te voren, ... Let hier wel mee op dat je geen shock-effect gaat creëren. Dit is een tip die je best geleidelijk aan opbouwt.
  6. De belangrijkste tip van allemaal. Drink voldoende water! Ook al heb je geen dorst. Let wel op met koude sportdranken want in sommige gevallen kan dit tot maag- en darmklachten lijden bij warm weer. 

Op tip 6 willen we wat dieper ingaan. Iedereen weet dat je goed veel water moet drinken bij warm weer. Omwille van meer vochtverlies is het erg belangrijk je waardes op peil te houden. Maar hoe doe je dat eigenlijk best?

Hoe vochtverlies vermijden bij hitte?

  • Drink een halve liter water 20 - 30 minuten voor je aan je training begint.
  • Vermijd doorheen de dag thee, koffie en alcohol. Deze dranken zorgen voor meer tussenstops langs de wc.
  • Is het langdurig warm is het verstandig om wat extra zout in te nemen. Kies voor eten dat van rijk is aan natrium en kalium. Denk bijvoorbeeld aan zoute nootjes, rauwe ham, bruin brood of een banaan. Zowel natrium als kalium zijn belangrijk voor je lichaam om je vochtbalans te regelen. Natrium houdt water beter vast en tegelijkertijd is het belangrijk dit aan te vullen want overmatig zweten zorgt voor verlies hiervan.
  • Probeer tijdens je training om het kwartier 150 - 200 ml water te drinken. Kies uiteraard voor koel water. Sportdrankjes kunnen ook maar doe dit enkel als je dit al gewend bent. Ook de suikerdrankjes kunnen bij hitte maag- en darmklachten geven.

Zoals eerder aangegeven is op hartslag trainen sowieso een erg goed idee. Wil je wat meer over hartslag gestuurd trainen? Lees er hier meer over in onze blog.

Vragen of opmerkingen? Reageer even in de comments of mail naar [email protected]

 

 

 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking