Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen
Thuiswinkel WaarborgKlantenservice
0
0
Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen

Door Gastblog: Fitvooralles.nl, 18 december 2023

Het effect van fitness op je mentale welzijn

We weten dankzij websites als Fit Voor Alles allemaal dat sporten belangrijk is, maar wist je dat je algemene fitnessniveau ook een grote impact heeft op je mentale gezondheid?

Ja, als je regelmatig sport zie je er beter uit en voel je je waarschijnlijk zelfverzekerder, maar de positieve effecten van een goede lichamelijke conditie gaan nog veel verder. Hieronder lees je alles over het effect van fitness op het mentale aspect van je gezondheid!

De voordelen van fitness op de mentale gezondheid

Studies hebben al meermaals aangetoond dat er wel degelijk een sterke correlatie is tussen fitness en mentale gezondheid.

Hieronder gaan we dieper in op enkele van de belangrijkste voordelen van fitness op de hersenen en de emotionele en mentale gezondheid:

1. Minder stress

Hoe regelmatiger je sport, hoe beter je lichaam met stress omgaat. De meesten onder ons die vaak bewegen, weten dat wel, maar wat is nu precies het mechanisme achter deze impact? Als we bewegen en ons hart als gevolg daarvan sneller gaat slaan, produceert ons lichaam allerlei belangrijke hormonen, waaronder serotonine, dat ervoor zorgt dat je je beter in je vel voelt.

Sporten is daarbij ook voor velen een manier om proactief met stressvolle periodes om te gaan. Het is een soort gezonde uitlaatklep. In realiteit heeft dit voor een groot stuk te maken met het feit dat sporten zelf een vorm van lichte, tijdelijke 'stress' is.

Als je lichaam zich daaraan aanpast, hebben de dagelijkse stressoren van het leven minder effect op je mentale gezondheid.

2. Een lager risico op depressie

Nog een hormoon dat geproduceerd wordt als gevolg van bewegen? Dopamine, het zogenaamde gelukshormoon.

Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt dit hormoon ervoor dat je minder neerslachtig bent, wat op de lange termijn betekent dat je minder snel depressief wordt.

De term depressie betekent in feite dat er 'een tekort is aan druk of inspanning.' Door regelmatig te sporten, zet je je lichaam en geest op een gezonde manier onder druk, waardoor je het gewend wordt en dus minder snel in een staat van depressie terechtkomt.

Interessant om te weten: vooral krachttraining lijkt een positief effect te hebben op je weerstand tegen depressieve gevoelens!

  1. Meer zelfvertrouwen
    Niets beter om je zelfvertrouwen te boosten dan regelmatig naar de fitness gaan, maar dat komt niet enkel door bovenvermelde hormonen. Als je ziet dat je vooruitgaat in de fitness, bijvoorbeeld omdat je sterker wordt of langer kunt lopen, krijgt je zelfvertrouwen een stevige boost.

Laat dat nu net een van de belangrijkste criteria zijn voor een goede mentale gezondheid!

Meer zelfvertrouwen heeft een positieve impact op alle aspecten van je leven:

  • je relaties
  • je prestaties op het werk
  • je libido

Redenen genoeg dus om aan fitness te doen, ook vanuit mentaal oogpunt!

4. Een betere nachtrust en alles wat erbij komt kijken

Als je aan sport doet, verbruik je energie en dat betekent dat je lichaam meer behoefte heeft aan slaap.

Dit en het feit dat sporten je helpt ontspannen door de productie van bovenvermelde (antistress)hormonen maken duidelijk dat regelmatig bewegen een goede manier is om je nachtrust een boost te geven.

Hoewel onze nachtrust wel degelijk heel wat fysieke gevolgen heeft, is er daarbij een mentale factor. Te weinig of niet goed slapen, heeft immers een grote invloed op je cognitie, maar ook op de emotionele regulatie.

Als je nachtrust beter is, zijn je emoties meer in balans en laat je je minder gemakkelijk meeslepen door stresserende situaties of negatieve gevoelens. Doe dus aan fitness en je wordt mentaal gezonder op zoveel verschillende manieren!

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij gebruiken cookies voor gepersonaliseerde advertenties. Op deze manier verbeteren wij onze website. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »