Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen
Thuiswinkel WaarborgKlantenservice
0
0
Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen

Door Jurriaan Maassen, 16 april 2024

De beste oefeningen voor je triceps

Het trainen van de triceps is essentieel voor het ontwikkelen van sterke en goed gevormde armen. De triceps brachii, oftewel de triceps, is een driehoekige spier aan de achterkant van de bovenarm die verantwoordelijk is voor het strekken van de elleboog. Sterke triceps zijn niet alleen belangrijk voor esthetische doeleinden, maar spelen ook een cruciale rol bij het uitvoeren van dagelijkse taken en het verbeteren van de algehele kracht en functionaliteit van de armen. In deze blog zullen we enkele van de beste oefeningen bespreken om de triceps effectief te trainen, variërend van klassieke triceps dips tot geavanceerde oefeningen met gewichten en apparaten.

De uitleg van de triceps

De triceps brachii is een grote spier aan de achterkant van de bovenarm en bestaat uit drie delen: de lange kop, de laterale kop en de mediale kop. Deze drie delen hebben allemaal verschillende oorsprongen, maar ze komen samen om de pees aan de elleboog te vormen. De belangrijkste functie van de triceps is het strekken van de elleboog, maar het speelt ook een rol bij het stabiliseren van het schoudergewricht. Sterke triceps zijn essentieel voor het uitvoeren van activiteiten zoals duwen, tillen en werpen, en ze dragen bij aan een symmetrische en goed ontwikkelde bovenarm. Het trainen van alle drie de delen van de triceps is belangrijk voor een evenwichtige spierontwikkeling en het verminderen van het risico op blessures.

Train je triceps

Om sterkere en goed ontwikkelde triceps te krijgen, wordt aanbevolen om minimaal 5 tot 10 verschillende oefeningen op te nemen in je trainingsroutine. Door een verscheidenheid aan oefeningen uit te voeren, kun je verschillende delen van de triceps effectief targeten en de algehele spiergroei stimuleren. Bovendien kan het toevoegen van variatie aan je trainingsschema verveling voorkomen en plateaus doorbreken in je vooruitgang. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit van de uitvoering belangrijker is dan de kwantiteit. Focus op het gebruik van de juiste techniek, controleer de beweging en voer de oefeningen langzaam en gecontroleerd uit voor maximale spieractivatie en groei.

 

Triceps Dips

Triceps oefening 1: triceps dips

Triceps dips zijn een klassieke lichaamsgewichtoefening die de triceps effectief targeten. Plaats je handen op een dipstation of stevige stoel achter je, met je vingers naar voren gericht en je armen volledig gestrekt. Laat jezelf langzaam zakken door je ellebogen te buigen totdat je bovenarmen parallel zijn aan de grond. Duw jezelf vervolgens krachtig omhoog door je triceps aan te spannen totdat je armen weer volledig gestrekt zijn.

Tricep dips kunnen worden uitgevoerd met behulp van een dipstation, een stoel of zelfs de rand van een bank in je eigen woonkamer. Pas het niveau van weerstand aan op basis van je krachtniveau en focus op een langzame en gecontroleerde beweging voor maximale spieractivatie.

 

Triceps Rope Pushdowns

Triceps oefening 2: triceps rope pushdowns

Tricep rope pushdowns zijn een effectieve oefening om de laterale kop van de triceps te isoleren en te versterken. Bevestig een touw aan een hoge kabelpulley en pak het touw vast met je handen aan de zijkanten, met je handpalmen naar beneden gericht. Sta rechtop met je ellebogen dicht bij je lichaam en je armen gebogen in een hoek van 90 graden. Duw het touw naar beneden door je ellebogen te strekken en je triceps aan te spannen, en breng het touw terug naar de startpositie door je ellebogen te buigen.

Tricep rope pushdowns kunnen worden uitgevoerd met verschillende weerstandsniveaus door het gewicht op de kabelmachine aan te passen. Focus op een langzame en gecontroleerde beweging om de spieren effectief te isoleren en de spieractivatie te maximaliseren.

 

Close grip Bench Press

Triceps oefening 3: close grip bench press

Close grip bench press is een compound oefening die niet alleen de triceps, maar ook de borst en de schouders aanspreekt. Ga liggen op een plat fitnessbankje en pak de barbell vast met je handen dichter bij elkaar dan schouderbreedte. Laat de barbell langzaam zakken naar je borst door je ellebogen te buigen, en duw de barbell vervolgens omhoog door je ellebogen te strekken en je triceps aan te spannen.

Close grip bench press kan worden uitgevoerd met een barbell of dumbbells en kan worden aangepast aan verschillende weerstandsniveaus. Zorg ervoor dat je je ellebogen dicht bij je lichaam houdt en focus op een langzame en gecontroleerde beweging voor optimale resultaten.

 

Skull Crushers

Triceps oefening 4: skull crushers

Skull crushers zijn een effectieve isolatieoefening die de lange kop van de triceps targeten. Ga liggen op een plat bankje en houd een barbell of dumbbells vast boven je borst met je armen volledig gestrekt. Buig langzaam je ellebogen en laat het gewicht zakken naar je voorhoofd, waarbij je je ellebogen stabiel houdt. Duw het gewicht vervolgens omhoog door je ellebogen te strekken en je triceps aan te spannen.

Skull crushers kunnen worden uitgevoerd met een barbell, dumbbells of een EZ-bar en kunnen worden aangepast aan verschillende weerstandsniveaus. Zorg ervoor dat je een lichtere belasting gebruikt om letsel te voorkomen en focus op een langzame en gecontroleerde uitvoering voor maximale spieractivatie.

 

Overhead Triceps Extensions

Triceps oefening 5: overhead triceps extensions

Overhead triceps extensions zijn een uitstekende oefening om de mediale kop van de triceps te isoleren en te versterken. Pak een dumbbell of een EZ-bar vast met beide handen en houd het gewicht boven je hoofd met je armen volledig gestrekt. Buig langzaam je ellebogen en laat het gewicht achter je hoofd zakken, waarbij je een stretch voelt in je triceps. Duw het gewicht vervolgens omhoog door je ellebogen te strekken en je triceps aan te spannen.

Overhead tricep extensions kunnen worden uitgevoerd met verschillende soorten gewichten en kunnen worden aangepast aan verschillende weerstandsniveaus. Zorg ervoor dat je een gecontroleerde beweging gebruikt en de spanning op je triceps voelt tijdens de hele bewegingsuitslag.

 

Triceps Kickbacks

Triceps oefening 6: triceps kickbacks

Tricep kickbacks zijn een isolatieoefening die de achterste deltaspieren en de triceps aanspreken. Begin door voorover te buigen met een lichte buiging in je knieën en je bovenlichaam parallel aan de vloer. Pak een dumbbell vast in elke hand en houd je ellebogen dicht bij je lichaam, met je onderarmen parallel aan de grond. Strek langzaam je ellebogen en duw de dumbbells naar achteren totdat je armen volledig gestrekt zijn. Houd de toppositie kort vast en keer vervolgens langzaam terug naar de startpositie.

Tricep kickbacks kunnen worden uitgevoerd met lichte tot matige gewichten om de spieren effectief te isoleren en te versterken. Focus op een langzame en gecontroleerde uitvoering om de spieren goed te activeren en het risico op blessures te verminderen.

 

Bench Dips

Triceps oefening 7: bench dips

Bench dips zijn een effectieve lichaamsgewichtoefening die de triceps, borst en schouders aanspreken. Plaats je handen op een bankje achter je, met je vingers naar voren gericht en je armen volledig gestrekt. Laat jezelf langzaam zakken door je ellebogen te buigen totdat je bovenarmen parallel zijn aan de grond. Duw jezelf vervolgens krachtig omhoog door je triceps aan te spannen totdat je armen weer volledig gestrekt zijn.

Bench dips kunnen worden uitgevoerd met behulp van een bankje, een stoel of zelfs de rand van een bank. Pas het niveau van weerstand aan op basis van je krachtniveau en focus op een langzame en gecontroleerde beweging voor maximale spieractivatie.

 

Sterke triceps met bovenstaande oefeningen

Het opnemen van een verscheidenheid aan triceps oefeningen in je training routine kan helpen bij het ontwikkelen van sterke en goed gevormde armen. Door te focussen op isolatieoefeningen, compoundoefeningen en lichaamsgewicht oefeningen kun je alle drie de delen van de triceps effectief targeten en de algehele spiergroei stimuleren. Vergeet niet om de juiste techniek te gebruiken, voldoende rust en herstel te nemen tussen de trainingen en je trainingsprogramma aan te passen aan je individuele behoeften en doelen.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking