Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen
Thuiswinkel WaarborgKlantenservice
0
0
Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen

Door Sebastian Creemers, 13 maart 2020

Een Hometrainer of Spinningfiets | Wat zijn de verschillen

Vele onder ons hebben al wel eens gedacht: wat is nu het verschil tussen een Hometrainer en een spinningfiets? Ze zien er beide dan wel uit als een fiets maar er zijn wel degelijk verschillen in hun doelgroep, positie en eigenschappen. Hieronder leggen wij het kort en bondig uit!

De doelgroep voor een hometrainer of spinningfiets

Het grootste verschil ligt bij de doelgroep, sporters die een spinningfiets aanwerven of gebruiken doen dit meestal omdat ze vaak ook een racefiets gebruiken op de weg, dit zijn voornamelijk amateuristische en competitie wielrenners.

Hometrainers worden voornamelijk gebruikt door sporters die een normale fiets gewend zijn en geen interesse vormen voor racefietsen. meestal  voor opwarming van de spieren, afronden van een workout of revalidatie. Revalidatie hometrainers zijn geschikt voor herstelprocessen doordat ze een lage beginweerstand hebben en over een ergonomische zit beschikken. Hometrainers vind je terug in alle vormen en maten, dit maakt het soms ook heel wat interessanter om eentje in de woonkamer te nemen. Als je bijvoorbeeld een retro stijl apprecieert is Classic Cruiser Retro Bike van Schwinn de hometrainer voor jou.

De Ergometer, een handige optie

De Ergometer is een optie die steeds populairder wordt op hometrainers en spinningfietsen, dit omdat de meter een zeer nauwkeurig beeld kan geven van hoeveel energie je verbruikt in een trainingssessie op basis van gewicht, geslacht en leeftijd. Een Ergometer geeft aan hoeveel Watt je opwekt.

Het grote verschil, de Fietspositie

Bij de positie van beide trainers is ook een duidelijk verschil. Een spinbike heeft een hoger zadel waardoor de natuurlijke positie op een spinningfiets te vergelijken is met een die van een racefiets. Het zadel is ook harder en nauwer.

Een hometrainer draait meer rond comfort zoals een gewone fiets. Hierbij zit u meer rechtop het stuur is hoger geplaatst. Het zitvlak is breder en zachter. De hometrainer heeft ook een variant, de ligfiets, deze variant biedt nog meer comfort dan standaard hometrainer doordat ze over een rugleuning beschikken. Perfect voor ouderen die op zoek zijn naar net dat extraatje aan comfort.

Wat zijn de eigenschappen van een hometrainer en spinfiets?

Bij indoor bikes (spinningfietsen) zij de pedalen meestal rechtstreeks bevestigd aan het vliegwiel. dat wil zeggen dat je niet meteen tot stilstand kan komen. Je blijft dus verder fietsen totdat het vliegwiel tot stilstand komt, er zijn natuurlijke wel enkele uitzonderingen die wel een vrijloop hebben zoals de spinningbike SRX 3500 indoor cycle met vrijloop en kinomap.

Hometrainers beschikken allemaal over een vrijloopsysteem, dit werkt zoals een normale fiets dat het vliegwiel doordraait zonder dat je zelf trapt.

Een derde speler op de markt: de Airbike

Wat ook interessant kan zijn voor sporters en ouderen is de Airdyne of Airbike. Deze biedt een full body workout doordat het stuur meebeweegt op het ritme van de pedalen om de armspieren in vorm te houden. Omdat de Airbike gebruikt maakt van luchtweerstand is de startweerstand zeer laag. De Airdyne Bike is ideaal voor een HIIT-training.

Heb je vragen? Heb je interesse in één van de toestellen en of test jij de toestellen zelf graag eens uit?
Reageer even in de comments of stuur ons een mailtje en wij brengen je in contact met onze dichtstbijzijnde premium dealerpunt.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking