Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen
Thuiswinkel WaarborgKlantenservice
0
0
Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen

Door David Danis, 2 april 2024

De beste dumbbell oefeningen voor je triceps

Welkom bij onze blog over de beste oefeningen voor je triceps met behulp van dumbbells. De triceps vormen een belangrijke spiergroep in de bovenarm en spelen een cruciale rol bij het uitvoeren van diverse bewegingen, zoals duwen, tillen en het stabiliseren van de ellebogen. In dit artikel zullen we 5 effectieve oefeningen bespreken die je met dumbbells kunt uitvoeren om je triceps te versterken en te ontwikkelen.

De triceps; spiergroep uitgelegd

De triceps brachii, of kortweg triceps, is een grote spier aan de achterkant van de bovenarm die bestaat uit drie delen: de lange kop, de laterale kop en de mediale kop. Samen vormen deze spieren het grootste deel van de spiermassa van de bovenarm en zijn ze verantwoordelijk voor het strekken van de elleboog. De triceps spelen een cruciale rol bij het uitvoeren van diverse dagelijkse activiteiten, zoals het duwen van voorwerpen en het tillen van gewichten. Sterke triceps zijn ook essentieel voor het verbeteren van de algehele kracht en stabiliteit van de bovenarm, wat belangrijk is voor sportprestaties en functionele bewegingen in het dagelijks leven.

Wat zijn voordelen van sterke triceps?

Sterke triceps bieden tal van voordelen, zowel functioneel als esthetisch. Ten eerste dragen ze bij aan een verbeterde prestatie bij het uitvoeren van bewegingen waarbij de armen gestrekt worden, zoals bankdrukken, push-ups en triceps dips. Daarnaast helpen sterke triceps bij het stabiliseren van de ellebooggewrichten, waardoor het risico op blessures wordt verminderd tijdens het uitvoeren van zware oefeningen. Esthetisch gezien zorgen goed ontwikkelde triceps voor een gespierde en gedefinieerde uitstraling van de bovenarm, wat bijdraagt aan een symmetrisch en evenwichtig fysiek.

Aantal oefeningen voor sterke triceps

Om de triceps effectief te trainen en een goede ontwikkeling te bevorderen, wordt aanbevolen om regelmatig een verscheidenheid aan oefeningen uit te voeren die gericht zijn op de verschillende delen van de triceps. Over het algemeen worden 5 tot 7 oefeningen aanbevolen om de triceps goed te trainen en een gebalanceerde ontwikkeling te bevorderen. Door een combinatie van oefeningen te gebruiken die de verschillende delen van de triceps targeten, zoals de lange kop, laterale kop en mediale kop, kun je een symmetrische en goed ontwikkelde spiergroep opbouwen.

Aantal dumbbell oefeningen

Om je triceps effectief te trainen en een goede ontwikkeling te bevorderen, wordt aanbevolen om regelmatig een verscheidenheid aan oefeningen uit te voeren die gericht zijn op verschillende delen van de triceps. Over het algemeen worden 5 tot 7 oefeningen aanbevolen om de triceps goed te trainen en een gebalanceerde ontwikkeling te bevorderen. Door een combinatie van oefeningen te gebruiken die de verschillende koppen van de triceps targeten, zoals het lange, mediale en laterale deel, kun je een symmetrische en goed ontwikkelde triceps opbouwen.

 

Dumbbell Triceps Extension

Triceps oefening 1: dumbbell triceps extension

De dumbbell triceps extension is een klassieke isolatie-oefening die zich richt op het versterken van de triceps. Ga rechtop staan met een dumbbell in elke hand, je armen gestrekt boven je hoofd met je handpalmen naar elkaar toe. Buig vervolgens je ellebogen en laat de dumbbells langzaam achter je hoofd zakken terwijl je je bovenarmen dicht bij je hoofd houdt. Strek vervolgens je ellebogen weer uit om de dumbbells terug te brengen naar de startpositie. Houd je core aangespannen en je bovenarmen stabiel gedurende de hele beweging om maximale spanning op de triceps te behouden.

 

Dumbbell Triceps Kickback

Tricep oefening 2: dumbbell triceps kickback

De dumbbell triceps kickback is een effectieve oefening om de achterkant van de armen te isoleren en te versterken. Sta rechtop met een dumbbell in elke hand en je knieën licht gebogen. Buig voorover vanuit je heupen, houd je rug recht en je ellebogen dicht bij je lichaam. Strek vervolgens je ellebogen uit en duw de dumbbells naar achteren, waarbij je je triceps aanspant. Houd de bovenarmen stil en parallel aan de grond gedurende de hele beweging. Pauzeer kort aan het einde van de beweging en keer dan gecontroleerd terug naar de startpositie.

 

Dumbbell Overhead Extension

Tricep oefening 3: dumbbell overhead triceps extension

De dumbbell overhead triceps extension is een variatie van de triceps extension die de triceps vanuit een andere hoek target. Ga rechtop staan met een dumbbell in beide handen en houd deze boven je hoofd, je armen gestrekt. Buig je ellebogen om de dumbbell achter je hoofd te laten zakken, waarbij je een rek in je triceps voelt. Strek vervolgens je ellebogen uit om de dumbbell terug te brengen naar de startpositie. Zorg ervoor dat je je bovenarmen dicht bij je hoofd houdt en je core aangespannen om stabiliteit te behouden tijdens de beweging.

 

Dumbbell Triceps Dips

Tricep oefening 4: dumbbell triceps dips

Dumbbell triceps dips zijn een effectieve compoundoefening die niet alleen de triceps, maar ook de borst- en schouderspieren aanspreken. Plaats twee dumbbells op de grond naast elkaar en neem een ​​push-up positie aan met je handen op de dumbbells en je lichaam recht. Buig je ellebogen om langzaam naar beneden te zakken, waarbij je je triceps aanspant. Duw vervolgens krachtig terug naar de startpositie door je triceps samen te knijpen en je armen te strekken. Houd je core aangespannen en je lichaam stabiel gedurende de hele beweging om blessures te voorkomen. Om wat meer diepte te creëren kun je deze oefening doen in combinatie met twee plyoboxen.

 

Dumbbell Skull Crushers

Tricep oefening 5: dumbbell skull crushers

Dumbbell skull crushers zijn een intensieve oefening die gericht is op het versterken van de triceps, vooral het lange hoofd van de spier. Ga liggen op een vlakke fitnessbank met een dumbbell in elke hand, je armen gestrekt boven je schouders. Buig je ellebogen om de dumbbells langzaam naar beneden te laten zakken naar je voorhoofd, waarbij je een rek voelt in je triceps. Strek vervolgens je ellebogen uit om de dumbbells terug te brengen naar de startpositie. Houd je bovenarmen stil en gecontroleerd gedurende de hele beweging om maximale spanning op de triceps te behouden.

Bouw sterke triceps op

Door regelmatig deze oefeningen met dumbbells uit te voeren, kun je sterke en goed ontwikkelde triceps opbouwen die bijdragen aan een gespierd en evenwichtig uiterlijk van je bovenarmen. Vergeet niet om te beginnen met lichte gewichten en geleidelijk aan te werken naar zwaardere belastingen terwijl je je vorm en techniek verbetert. Luister altijd naar je lichaam en geef het de rust en hersteltijd die het nodig heeft tussen de trainingen door. Met de juiste aanpak kun je sterke en gezonde triceps ontwikkelen die je helpen om je fitnessdoelen te bereiken en te genieten van een actieve levensstijl.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking