Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen
Thuiswinkel WaarborgKlantenservice
0
0
Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen

Door Danny Koene, 6 april 2024

Beste oefeningen om je biceps te trainen

Het ontwikkelen van gespierde en goed gevormde biceps is een veelvoorkomend doel voor fitness liefhebbers over de hele wereld. De biceps, gelegen aan de voorkant van de bovenarm, zijn een van de meest zichtbare en iconische spiergroepen in het menselijk lichaam. Sterke biceps zijn niet alleen belangrijk voor het verbeteren van de esthetiek, maar spelen ook een rol bij het uitvoeren van dagelijkse taken en het verbeteren van de algehele kracht en functionaliteit van de bovenarmen. In deze blog zullen we enkele van de beste oefeningen bespreken om de biceps effectief te trainen, variërend van klassieke biceps curls tot geavanceerde oefeningen met gewichten en apparaten.

De biceps

De biceps brachii, of kortweg biceps, is een tweehoofdige spier aan de voorkant van de bovenarm. Zoals de naam al aangeeft, bestaat de biceps uit twee hoofden: het lange hoofd en het korte hoofd. Beide hoofden van de biceps hebben hun oorsprong aan de scapula (schouderblad) en hechten aan aan de radius (spaakbeen) van de onderarm. De belangrijkste functie van de biceps is het buigen van de elleboog, maar het speelt ook een rol bij het supineren (draaien) van de onderarm. Sterke biceps zijn niet alleen van esthetisch belang, maar spelen ook een rol bij het tillen, grijpen en trekken van objecten in het dagelijks leven.

Hoeveel oefeningen voor sterke biceps?

Om sterkere en goed ontwikkelde biceps te krijgen, wordt aanbevolen om minimaal 5 tot 10 verschillende oefeningen op te nemen in je training routine. Door een verscheidenheid aan oefeningen uit te voeren, kun je verschillende delen van de biceps effectief targeten en de algehele spiergroei stimuleren. Bovendien kan het toevoegen van variatie aan je trainingsschema verveling voorkomen en plateaus doorbreken in je vooruitgang. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit van de uitvoering belangrijker is dan de kwantiteit. Focus op het gebruik van de juiste techniek, controleer de beweging en voer de oefeningen langzaam en gecontroleerd uit voor maximale spieractivatie en groei.

 

Barbell Biceps Curl

Biceps oefening 1: barbell biceps curls

Barbell biceps curls zijn een klassieke en effectieve oefening om de biceps te isoleren en te versterken. Begin door rechtop te staan met een barbell in je handen, je handpalmen naar voren gericht en je ellebogen dicht bij je lichaam. Buig langzaam je ellebogen en til de barbell omhoog naar je schouders, waarbij je je biceps aanspant. Houd de toppositie kort vast en laat de barbell vervolgens gecontroleerd zakken naar de startpositie.

Barbell bicep curls kunnen worden uitgevoerd met verschillende handgrepen, zoals een brede grip of een smalle grip, om verschillende delen van de biceps te targeten. Zorg ervoor dat je je ellebogen tijdens de beweging niet laat bewegen en dat je een langzame en gecontroleerde uitvoering handhaaft voor maximale spieractivatie. Door een EZ Curl bar te gebruiken verlicht je de druk op je polsen. Mocht je pijn krijgen tijdens het uitvoeren van een normale barbell biceps curl, dan is de versie met een EZ-Curl bar een goed alternatief voor jou.

 

hammer curl

Biceps oefening 2: dumbbell hammer curls

Dumbbell hammer curls zijn een uitstekende oefening om niet alleen de biceps, maar ook de brachialis-spier te trainen, die zich onder de biceps bevindt. Begin door rechtop te staan met een dumbbell in elke hand, je handpalmen naar binnen gericht. Buig langzaam je ellebogen en til de dumbbells omhoog naar je schouders, waarbij je je biceps aanspant. Houd de toppositie kort vast en laat de dumbbells vervolgens gecontroleerd zakken naar de startpositie.

Dumbbell hammer curls kunnen worden uitgevoerd met verschillende handgrepen en weerstandsniveaus om de intensiteit van de oefening te variëren. Focus op een langzame en gecontroleerde beweging om de spieren effectief te isoleren en de spieractivatie te maximaliseren.

 

Concentration Curl

Biceps oefening 3: preacher curls

Preacher curls zijn een uitstekende oefening om de biceps volledig te isoleren en te versterken. Ga zitten op een preacher curl bankje en plaats je bovenarmen op het schuine oppervlak, zodat je ellebogen vrij hangen. Pak een barbell of dumbbells vast met je handpalmen naar boven gericht en je armen volledig gestrekt. Buig langzaam je ellebogen en til de barbell of dumbbells omhoog naar je schouders, waarbij je je biceps aanspant. Houd de toppositie kort vast en laat de gewichten vervolgens gecontroleerd zakken naar de startpositie.

Preacher curls isoleren de biceps en verminderen de kans op compensatie door andere spieren. Pas het gewicht aan op basis van je krachtniveau en focus op een langzame en gecontroleerde uitvoering voor maximale spiergroei en krachtontwikkeling.

 

Dumbbell Concentration Curl

Biceps oefening 4: concentration curls

Concentration curls zijn een geweldige oefening om de biceps te isoleren en de volledige bewegingsuitslag te benutten. Ga zitten op een bankje en pak een dumbbell vast met je rechterhand. Plaats je ellebogen aan de binnenkant van je rechterdij en laat je arm volledig gestrekt naar beneden hangen. Buig langzaam je ellebogen en til de dumbbell omhoog naar je schouder, waarbij je je biceps aanspant. Houd de toppositie kort vast en laat de dumbbell vervolgens gecontroleerd zakken naar de startpositie.

Concentration curls richten zich op de volledige bewegingsuitslag van de biceps en kunnen helpen bij het ontwikkelen van symmetrische spieren aan beide zijden van de bovenarm. Focus op een langzame en gecontroleerde uitvoering om de spieren effectief te isoleren en de spieractivatie te maximaliseren.

 

Incline Dumbbell Curl

Biceps oefening 5: incline dumbbell curls

Incline dumbbell curls zijn een effectieve oefening om de biceps te isoleren en de rekrutering van de spiervezels te maximaliseren. Ga liggen op een schuin bankje met je rug en hoofd ondersteund. Pak een dumbbell in elke hand met je handpalmen naar boven gericht en je armen volledig gestrekt. Buig langzaam je ellebogen en til de dumbbells omhoog naar je schouders, waarbij je je biceps aanspant. Houd de toppositie kort vast en laat de dumbbells vervolgens gecontroleerd zakken naar de startpositie.

Incline dumbbell curls zorgen voor een grotere rek op de biceps en activeren meer spiervezels voor maximale spiergroei en ontwikkeling. Pas het bankje aan op een hoek die comfortabel aanvoelt en focus op een langzame en gecontroleerde beweging tijdens de oefening.

 

Cable Biceps Curls

Biceps oefening 6: cable biceps curls

Cable biceps curls zijn een geweldige oefening om constante spanning op de biceps te houden gedurende de gehele bewegingsuitslag. Bevestig een handgreep aan een laag kabelpulley-apparaat en pak de handgreep vast met je handpalm naar boven gericht. Sta rechtop met je elleboog dicht bij je zij en je bovenarmen stil. Buig langzaam je elleboog en trek de handgreep omhoog naar je schouder, waarbij je je biceps aanspant. Houd de toppositie kort vast en laat de handgreep vervolgens gecontroleerd zakken naar de startpositie.

Cable biceps curls zorgen voor een gelijkmatige weerstand gedurende de gehele bewegingsuitslag, wat kan helpen bij het maximaliseren van spiergroei en krachtontwikkeling. Pas het gewicht aan op basis van je krachtniveau en focus op een langzame en gecontroleerde uitvoering voor optimale resultaten.

 

Trainen voor sterkere en grotere biceps 

Door regelmatig een verscheidenheid aan bicepsoefeningen op te nemen in je trainingsroutine, kun je de biceps effectief isoleren en versterken voor maximale spiergroei en krachtontwikkeling. Het is belangrijk om te onthouden dat consistentie, toewijding en een goede techniek cruciaal zijn voor het behalen van resultaten. Luister naar je lichaam, geef je spieren voldoende rust en herstel tussen de trainingen en pas je trainingsprogramma aan op basis van je individuele behoeften en doelen. Met de juiste aanpak kun je op weg zijn naar sterkere, goed ontwikkelde biceps waar je trots op kunt zijn.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking