Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen
Thuiswinkel WaarborgKlantenservice
0
0
Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen

Door Sebastian Creemers, 2 maart 2020

Powerlifting / Powerlifting implementeren in trainingsschema

Iedereen heeft het ooit wel al eens gezien. De mannen/vrouwen die soms getallen tillen waarvan u denkt, dat kan toch niet gezond zijn. Bij de competities in deze discipline ligt de focus dan ook enkel op techniek en pure kracht.

Zulke gewichten tillen is inderdaad voor de meeste onder ons een overbodige en onmogelijke taak, maar de 3 elementaire oefeningen waaruit powerliften bestaat horen echter wel tot de belangrijkste oefeningen die u kan uitoefenen in de sportschool, dat geldt ook voor vrouwen!

U, als gevorderde sporter, kan ze dus best niet links laten liggen. Met ´gevorderd´ bedoelen we dan ook dat u minstens 1 jaar ervaring heeft met fitnessoefeningen.

Back squat met lifting riem

De 3 hoofdoefeningen bij Powerliften zijn: Bench Press, Squat en Deadlift.

De oefening Bench press wordt frequent gebruikt door sporters die spiermassa willen opbouwen in hun bovenlichaam met name borst, voorste schouderspieren, triceps en de rugspieren.

De Squat-oefening wordt dan weer regelmatig gebruikt om de bilspieren, quadriceps, hamstrings en de kern (buikspieren) te trainen.

Deadliften activeert de het grootste aantal spiergroepen van de 3, waaronder quadriceps, hamstrings, bilspieren, rugspieren, de voorarmen en de buikspieren. Het is wel zo dat deze oefening veel minder gebruikt wordt dan de eerder genoemde oefeningen. De redenen hiervoor zijn zeer uiteenlopend. Maar de voornaamste reden is wel de vrees voor een blessure.

Dat probleem kan perfect vermeden worden door vanaf het begin uw focus te leggen op uw techniek, als deze voldoende geëvolueerd is kan u starten met de focus te leggen op hogere gewichten.

Maar waarom zou u nu moeten starten met deze compound oefeningen?

  • Wanneer u geen merkbare progressie meer maakt in de sportschool is dit een perfecte manier om uw workouts terug leven in te blazen.
  • Omdat verschillende spiergroepen getraind worden met 1 enkele oefening, ideaal voor wanneer u te weinig tijd heeft voor een uitgebreide trainingssessie.
  • Ze zijn ideaal om veel calorieën te verbranden op korte tijd, dit doordat u meerdere spiergroepen gebruikt voor deze compounds.
  • Het aanleren van de techniek voor de deadlift en squat zal uw balans verbeteren.

Eens u van start gaat of al reeds een periode deze oefeningen toevoegt aan uw trainingsschema kan u rekening houden met de volgende tips:

Deadlift jack bij powerliften

  • Zoals eerder vermeld focus eerst op uw techniek, daarna op kracht
  • Indien mogelijk, ga voor een spiegel staan zodat u kan zien hoe u uw oefening uitvoert. Als dat niet mogelijk is kan u eventueel een begeleider vragen om uw uitvoering te bekijken.
  • Wanneer u besluit een niveau hoger te gaan in kracht is het aangeraden om van enkele tools gebruik te maken zoals een hefboom, kniestukken, hijsbanden en een powerliftriem. Hiermee kan u uw techniek zo goed mogelijk behouden wanneer u wilt verhogen in gewicht en dit op veilige manier! Ook zorgen deze hulp-accessoires ervoor dat u zo optimaal mogelijk de vernoemde spiergroepen aanspreekt tijdens deze oefeningen.

Heeft u vragen? Of wilt meer informatie vergaren over de tools? Surf dan naar https://www.nrgfitness.nl/krachttraining/ of stuur een mailtje naar [email protected]

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking